Utorak, 03 Siječanj 2017 10:21

Najkasnije do 9. siječnja obveznici fiskalizacije trebaju ažurirati svoja programska (neki i hardverska) rješenja!

Kako je najavljeno iz Porezne uprave - u sustavu fiskalizacije 9. se siječnja ove godine ukida podrška za starije protokole za enkripciju (šifriranje) zbog čega je potrebno ažurirati programe na naplatnim uređajima korisnika.

Za korisnike PC računala kao naplatnih uređaja to znači da će morati nadograditi program koji koriste za 'kasu' - što može odraditi samo proizvođač - odnosno tvrtka kod koje ste program prvotno nabavili. Ukoliko ne poslujete više s proizvođačem programa ili niste zadovoljni načinom rada postojećeg programa - također možete nabaviti i novi - što će, doduše, značiti i ponovni unos osnovnih podataka za rad: cjenika, normativa i sl. Važno je napomenuti da osim nadogradnje samog programa, korisnici najstarijih operacijskih sustava koji su još uvijek u upotrebi: Windows XP i Windows Vista, također će trebati prijeći na Windowse 7 ili novije - što, nažalost, često znači i zamijeniti računalo ukoliko ono nije dovoljno snažno za normalno pokretanje novijih verzija Windowsa.

Za korisnike 'tablet' ili 'smartphone' uređaja s Android operacijskim sustavom - potreba je slična, znači nadogradnja programa od strane njegova proizvođača ili ovlaštenog zastupnika, uz napomenu da zbog bitno manjeg izbora programa i potrebe podrške pisača od strane programa, prelazak na novi program drugog proizvođača nešto je kompliciraniji i nije uvijek izvediv.

Korisnici 'Cloud' i integriranih hardverskih rješenja (T-com, Digitron i sl.) trebaju se javiti pružatelju usluge, odnosno proizvođaču ili njegovu zastupniku kako bi se izvršile potrebne nadogradnje. 

Nažalost, iako u svrhu modernizacije (novi enkripcijski protokoli sigurniji su od starih za koje je identificirano i postojanje nekih sigurnosnih propisa), poduzetnike i obrtnike čeka još jedno ulaganje vremena i novca koje nije vezano uz unaprijeđenje osnovne djelatnosti.

Ukoliko želite pomoć u ovom segmentu, savjetom, instalacijom, ili nabavkom hardvera i softvera - obratite se članovima ICT.com.hr-a: Croatia holidays (020/713-803) i Infolibar (020/714-464). Možemo vam ponuditi snimanje postojećeg stanja i savjet za najoptimalnije rješenje vaših potreba, nabavku i instalaciju novog računala / operacijskog sustava, ili nabavku i instalaciju novih programskih rješenja. Od elementarne pomoći u povezivanju računala i kablova, do kompletnog rješenje 'ključ u ruke'.

 

 

Iz ponude izdvajamo:

  • 1